1. Madara Medne “Bentisko aļģu sugu daudzveidība Gaujas baseina avotos”

Latvijā mūsdienās nav veikti detalizēti pētījumi par bentisko aļģu daudzveidību avotos un to veidotos strautos, kā arī trūkst literatūras par šādā veida ūdenstilpju aļģu floru.

Bakalaura darba mērķis ir veikt priekšizpēti bentisko aļģu daudzveidībai Gaujas baseina avotos. Darba ietvaros tika ievākti makroskopisko un mikroskopisko aļģu paraugi no atšķirīgiem substrātiem 11 dažādos Gaujas baseina avotos. Paraugu ievākšanas vietā tika ievākti arī ūdens paraugi pamata ūdens ķīmisko analīžu veikšanai, kā arī mērīta ūdens temperatūra. Iegūtie dati tika apstrādāti ar programmas PC-ORD klāsteranalīzi, lai grupētu avotus pēc aļģu sugu daudzveidības īpatnībām. Tika izrēķināts Sērensena indekss visu avotu starpā.

Kopā 11 avotos tika konstatēti 66 aļģu taksoni, kas pieder 5 nodalījumiem. Lielāko daļu identificēto taksonu sastādīja kramaļģes. Klāsteranalīze pēc aļģu sabiedrībām atsevišķās grupās iedalīja avotus, kuri bija vislīdzīgākie pēc Sērensena indeksa.

Bakalaura darbs izstrādāts laika posmā no 2012. gada jūnija līdz 20134. gada maijam Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Hidrobioloģijas katedrā.

 

2. Jānis Zeidaks “Ķīmiskā piesārņojuma biomarķieru aktivitāte saldūdens gliemenēs Dreissena polymorpha Latvijas ezeros”

Bakalaura darbā veikti pētījumi par vides piesārņojuma raksturošanu Latvijas ezeros, izmantojot bioindikatoru Dreissena polymorpha un biomarķierus: neirotoksiskā stresa biomarķieri – acetilholīnesterāzi, oksidatīvā stresa biomarķieri – detoksikācijas otrās fāzes fermentu glutationa-S-transferāzi un smago metālu biomarķieri – metalotionīnu.

Eksperimenti tika veikti, izmantojot Dreissena polymorpha mīkstos audus, kas tika ievākti 2010. gada vasaras sezonā. Pētījuma laikā tika analizēti 25 AchE paraugi, 41 GST paraugs un 31 MT paraugs. Iegūtie rezultāti nedeva adekvātu atbildi par minēto biomarķieru izmantošanas iespējām ezeru piesārņojuma raksturošanai, taču tika gūta izpratne par nepieciešamām izmaiņām paraugošanas stratēģijā, paraugu sagatavošanā un rezultātu interpretācijā. Šis darbs tika izstrādāts Latvijas Hidroekoloģijas institūtā no 2013. gada februāra līdz jūnijam.


Category: Studentu darbi

About the Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *